Nokvorsten zijn een speciaal soort dakpannen die zich helemaal in de nok van het dak bevinden. Bij hellende daken zorgen deze nokvorsten ervoor dat de twee aparte dakhelften op de top worden samengevoegd. Nokvorsten zijn daarom een erg belangrijk onderdeel van uw dak! Door natuurlijke invloeden zoals regen en wind kan de aanhechting van cement tussen de dakpannen en de nokvorsten in kwaliteit afnemen. Na deze afname in kwaliteit, zullen de nokvorsten steeds meer vocht gaan opnemen dat in de winter kan gaan bevriezen. Hierdoor kunnen de dakpannen los komen te liggen en ontstaan er scheuren in de dakpannen die vervolgens weer voor lekkages kunnen zorgen. Het is daarom noodzakelijk om uw nok op tijd te laten renoveren. Bij Dakonderhoud Nederland doen wij dat graag voor u! U heeft bij ons de keuze uit verschillende werkwijzen bij een nokrenovatie:
 

Optie 1: Ventilerende nok

Om een ventilerende nok aan te kunnen brengen, worden eerst uw oude nokvorsten en cementresten van uw dak verwijderd en op een milieuvriendelijke manier afgevoerd. Daarna worden er door ons rvs-ruiterbalksteunen bevestigd waar we later de ruiterbalken in vastschroeven. Vervolgens brengen we een universele nokband aan die in de vorm van de pannen is aangedrukt en met de plakrand op de dakpannen zal worden bevestigd. De nokband is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft openingen om het ondergelegen dak te kunnen ventileren. Als de nokband is geplaatst, kunnen de nieuwe nokvorsten worden geplaatst en vastgeschroefd. Zo zitten ze stevig vast en kunnen ze minder gemakkelijk los komen te liggen.
 

Optie 2: Flexim dakpasta

Bij een nokrenovatie met flexim dakpasta blijft uw oude dak behouden, maar wordt er een betere hechting tussen de dakpannen en de nokvorsten gerealiseerd. Hiervoor wordt de bovenste rij dakpannen tijdelijk verwijderd en schoongemaakt. Wanneer de dakpannen schoon en droog zijn, wordt er dakpasta op de bovenste rij pannen aangebracht en worden de nokvorsten in de flexim dakpasta gedrukt. Dit zorgt voor een optimale aansluiting tussen de dakpannen en de nokvorsten, waardoor lekkages kunnen worden voorkomen.
 

Optie 3: Cementen afdichting

In plaats van een flexim dakpasta hechting, kunt u ook kiezen voor het aanbrengen van een cementen afdichting tussen uw nokvorsten en dakpannen. Oude cementresten en nokvorsten worden tijdelijk verwijderd. Net als bij het gebruik van flexim dakpasta, wordt hierbij de bovenste rij dakpannen schoongemaakt. Op deze dakpannen wordt cement geplaatst, waarna de oude of nieuwe nokvorsten kunnen worden teruggeplaatst. Ook deze nokrenovatie is bedoeld om lekkages in de toekomst te kunnen voorkomen.

Bij onze nokrenovaties houden wij altijd rekening met een correcte en nette afwerking van uw dak. Wij zullen alle overtollige resten van uw dak verwijderen als alles schoon achterlaten. Bij ons kunt u rekenen op een volledige service.

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op